Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

Een scootmobiel is een vervoermiddel speciaal geschikt voor mindervaliden. Mensen die minder mobiel zijn, kunnen als zij een scootmobiel hebben, toch zelfstandig ergens heen. Denk hierbij met name aan het doen van de dagelijkse boodschappen in de supermarkt, maar ook aan kerkbezoek of het bezoeken van vrienden en kennissen in de buurt. Een scootmobiel is voorzien van een accu en met een scootmobiel kunnen inmiddels ook grotere afstanden (ca. 100 km) worden overbrugd. De gemiddelde scootmobiel rijdt ongeveer 15 tot 20 km per uur. Door de vergrijzing neemt het scootmobielengebruik de laatste jaren gestaag toe, maar ook wet- en regelgeving draagt bij aan deze toename wat veranderingen met zich meebrengt.

Wet- en regelgeving scootmobielen is veranderd

Omdat de overheid het langer zelfstandig wonen van ouderen en mindervaliden stimuleert, is de afgelopen jaren de wet- en regelgeving op het gebied van scootmobielen gewijzigd. De Wet Voorzieningen Gehandicapten en de latere Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) maken het mogelijk vervoermiddelen zoals een scootmobiel in bruikleen te krijgen. Mensen met mobiliteitsproblemen maken steeds vaker gebruik van deze mogelijkheid. Want, langer zelfstandig blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij zijn belangrijke aspecten van de Wmo. Hieronder een korte toelichting over de mogelijkheden om een scootmobiel aan te vragen.

Wmo scootmobiel aanvragen

Indien u mobiliteit afneemt en u geen gebruik meer kunt maken van andere openbare vervoersvoorzieningen in uw gemeente, dan kunt u een scootmobiel vanuit de Wmo via uw gemeente aanvragen. U heeft daarbij de keuze uit 2 vergoedingen.

Zo is er de vergoeding in natura. U krijgt dan van de gemeente een scootmobiel in bruikleen en heeft geen vrijheid in de keuze van de scootmobiel. Meestal wordt een 3-wiel scootmobiel verstrekt.

Wilt u de volledige vrijheid  en zelf een scootmobiel uitkiezen, kunnen profiteren van optimale service, veiligheid en comfort? Dan is het mogelijk een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Dit is een soort subsidie waarmee u een scootmobiel naar keuze kunt kopen, zoals bijvoorbeeld een 5-wiel Quingo. Deze scootmobiel staat bekend als zeer veilig en betrouwbaar. Bovendien biedt een gemotoriseerde 5-wieler veel extra’s die onder meer zorgen voor een beter zitcomfort en een betere bloeddoorstroming.

Omdat het aanvragen van een pgb-vergoeding via de gemeente best een lastig en ingewikkeld proces is, ondersteunt Quingo u daar kosteloos bij als u kiest voor een 5-wiel Quingo scootmobiel. Lees alles over: aanvragen pgb-vergoeding voor 5-wiel scootmobiel.

Technische aspecten scootmobiel

Een scootmobiel is voorzien van een elektrische aandrijving en een accu. De eerste modellen van de scootmobiel waren niet zo populair, omdat deze oncomfortabel waren, heel langzaam reden en een kleine actieradius hadden. Dat is bij een scootmobiel van Quingo wel anders. In de loop der jaren is de scootmobiel door de grote veranderingen en de modernisering populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. Zij kunnen weer op pad voor het doen van boodschappen en op familiebezoek gaan. Daardoor kunnen mindervaliden weer veel meer deelnemen aan het sociale leven. De meeste scootmobielen zijn voorzien van twee in serie geschakelde accu’s van 12 volt die een elektromotor van 24 volt van spanning voorzien. De accu’s gaan bij gemiddeld verbruik ongeveer 5 jaar mee. De snelheid wordt bepaald met een potentiometer in het handvat of het pedaal. Een scootmobiel heeft drie of 4 wielen en een scootmobiel van Quingo zelfs vijf. Deze 5-wiel scootmobiel staat garant voor uw veiligheid!

Waar moet een scootmobiel rijden

Een bestuurder van een scootmobiel moet zich houden aan de normale verkeersregels. Daarnaast gelden nog bijkomende regels. Zo mag een scootmobiel op zowel de stoep als het fietspad en de rijbaan rijden. Het is verboden om met een scootmobiel te rijden op een snelweg of autosnelweg. Als u met de scootmobiel op de stoep wilt rijden dan mag u niet harder rijden dan 6 km per uur. Op het fietspad en op de rijbaan mag u harder rijden. Zorg ervoor dat u uw snelheid aanpast aan het overige verkeer. Te langzaam rijden kan namelijk net zo gevaarlijk en hinderlijk zijn als te hard rijden. Zeker als u op de rijbaan rijdt. Als het donker is moet uw scootmobiel voorzien zijn van verlichting, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde. U kunt bij Quingo een boekje opvragen over de geldende verkeersregels voor de bestuurder van een scootmobiel.

Eropuit met de scootmobiel

U mag met een scootmobiel in supermarkten en warenhuizen rijden. In de grotere winkels is hiervoor over het algemeen voldoende plaats, in kleinere supermarkten kan het lastig zijn. Vaak is bij de kassa een grotere doorgang speciaal voor scootmobielen en kinderwagens aanwezig. Ook in het ziekenhuis kunt u met de scootmobiel rijden. Indien dit op bepaalde plaatsen in een ziekenhuis niet mogelijk is, dan kunt u gebruik maken van de aanwezige rolstoelen.

Verzekeringen scootmobiel

Het is verstandig een verzekering af te sluiten tegen schade en diefstal van uw scootmobiel. Dit voorkomt dat u onverwacht voor hoge kosten komt te staan. Daarnaast bent u verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) zorgt ervoor dat u schade die u toebrengt aan derden, of eigendommen van derden, niet hoeft te betalen. Immers, het kan gebeuren dat u ongewild tegen iets of iemand aanrijdt waardoor schade ontstaat. Misschien denkt u dat een dergelijke schade mee zal vallen, omdat u niet hard rijdt. Dat kan toch tegenvallen. Een scootmobiel is dan ook aan de achterzijde voorzien van een verzekeringsplaatje.

Onderhoud en reparatie scootmobiel

Ook een scootmobiel kan stuk gaan. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig uw scootmobiel een jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven. Daarnaast kunt u bij Quingo een reparatiecontract afsluiten. U bent er dan zeker van dat uw scootmobiel snel en vakkundig wordt gerepareerd. Een dergelijk contract is inclusief de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Het is daarnaast ook mogelijk om een pech-onderweg abonnement af te sluiten bij de ANWB. Krijgt u onderweg een lekke band of zijn er andere problemen? Dan wordt u snel ter plekke geholpen. Uw scootmobiel wordt direct gerepareerd en indien dit niet mogelijk is, wordt u naar huis gebracht, samen met de scootmobiel.

Een scootmobiel kiezen

Wilt u een scootmobiel kopen? Wenst u meer informatie over het vergoeden van een 5-wiel scootmobiel via de Wmo-pgb? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Een gratis kennismakingspakket inclusief DVD ligt voor u klaar en wij informeren u ook graag telefonisch en aan huis. Een scootmobiel van Quingo staat voor veiligheid, comfort, wendbaarheid en service. Er zijn verschillende modellen met elk hun eigen voordelen. Wij informeren u graag over de verschillende modellen en helpen u bij het maken van de juiste keuze. U kunt bij Quingo ook terecht voor accessoires voor de scootmobiel zoals een extra spiegel, een mandje, een ophangrekje voor de rollator en vele andere praktische toebehoren. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvende informatie. Bel 0800 – 2020.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?