Winters weer is onvoorspelbaar en scootmobiel rijden is dan niet altijd een pretje. Wilt of moet u toch op pad tijdens winterse vorst, regenbuien en/of sneeuwval. Zo houdt u het droog en warm. Tips scootmobiel rijden in de winter.
Tips droog en warm scootmobiel rijden in de winter
Scootmobiel rijden in de wintermaanden is geen probleem. Alleen is het van belang dat u zich goed beschermt tegen kou, wind, sneeuw en regen. Want, dat beïnvloedt eventueel uw rijvaardigheid. Zo kan uw reactie- en concentratievermogen afnemen. Hieronder onze tips hoe u waterproof en warm scootmobiel rijdt in de winter en winterse ongemakken als natte voeten, verkleumde handen, een koud gezicht en dergelijke voorkomt.
Tip 1: Check de weerapps
Deze tip ligt uiteraard voor de hand. Wilt u eropuit met uw scootmobiel? Voor een boodschap? Een bezoek aan vrienden of familie? Voor een frisse neus? Controleer voor u op pad gaat de weerapps. Zo kunt u een rit met uw scootmobiel tussen de (winterse) buien door plannen.
Tip 2: Blijf zelf droog
Er bestaat uitstekende kleding voor scootmobilisten die wind- en waterproof is. Die kleren zorgen ervoor dat u lekker droog en warm scootmobiel rijdt in de winter. Zo zijn er speciale capes en poncho’s die zowel u als uw scootmobiel tegen de regen- en sneeuwbuien beschermen. Daarbij hebben diverse capes en poncho’s eveneens een doorzichtige voorkant. Dat is aantrekkelijk, want de scootmobielverlichting blijft zo goed zichtbaar voor overige weggebruikers. Neem overigens voor aankoop van dergelijke regenkleding even de maat van uw scootmobiel op. Andere opties zijn de speciale regenrokken en schootkleden. Die zijn waterproof en beschermen u dus vanaf uw middel tegen winterse kou en regen. Het fijne van de regencapes, -poncho’s, -rokken plus schootkleden is dat u die over uw eigen kleding kunt dragen. Daarbij zijn ze makkelijker om aan te trekken dan een regenpak. Zeker iets om rekening mee te houden wanneer u minder mobiel bent. Trouwens? Ook de speciale scootmobielparaplu, de nubrella, is handig bij regenachtig weer. Want, die paraplu maakt u aan uw scootmobiel vast waardoor u uw handen vrij heeft om te sturen!
Tip 3: Draag laagjes tegen de kou
Is het winters koud en guur buiten? Vriest het zelfs? Draag dan meerdere kledinglagen als u met uw scootmobiel op pad gaat. Begin bijvoorbeeld met thermokleding als basis. Draag daarover een fleecevest en gebruik tot slot kleding die wind en waterdicht is. Zo blijft u warm en houd u het droog en warm als scootmobilist in de winter.
Tip 4: Bescherm uw hoofd
Trekt u er met uw scootmobiel op uit in de winter? Draag dan een warme muts of zet een capuchon op. Want, via uw hoofd verliest u veel warmte en dat kan ervoor zorgen dat u het onverhoopt toch koud krijgt. Voorkom dat. Want, kou heeft een negatieve invloed op uw reactiesnelheid en maakt het ook lastiger om goed geconcentreerd te blijven.
Tip 5: Zorg voor droge en warme voeten
Wilt u koude voeten voorkomen tijdens het scootmobiel rijden in de winter? Doe dan sowieso een paar warme weerbestendige sokken aan die warmte goed reguleren. Draag vervolgens schoenen met een dikke zool om de kou buiten te houden. En regent of sneeuwt het buiten? Kies dan voor overschoenen. Die draagt u over uw gewone schoeisel en houden uw schoenen droog en voeten lekker warm. Overigens? Er zijn ook speciale voetenwarmers verkrijgbaar die u in uw schoenen draagt en enkele uren warmte afgeven. Koude voeten behoren daarmee tot het verleden.
Tip 6: Houd uw handen warm
Heeft u snel last van koude handen en vingers als u scootmobiel rijdt? Niet alleen erg vervelend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Immers, de scootmobiel adequaat besturen kan dan moeilijker gaan evenals remmen. Draag daarom goede wind- en waterdichte handschoenen. Voorkom wel dat de handschoenen niet te dik zijn, want dat maakt het goed bedienen van uw scootmobiel lastiger. Ook zijn er zogenaamde handwarmers te koop die u in uw handschoenen kunt dragen en uw handen een aantal uren warm houden. Verder bestaan er elektrisch verwarmde handschoenen voor wie onder andere scootmobiel rijdt. En trouwens? Ook verwarmde stuurgrepen zijn een uitkomst als u in de winter graag scootmobiel rijdt. Kortom, er zijn legio mogelijkheden voor scootmobilisten om verkleumde handen te voorkomen in de winter.
Tip 7: Bescherm de display
Ter bescherming van de display van uw scootmobiel zijn speciale afdekhoezen verkrijgbaar. Die beschermen de elektronica tegen kortsluiting en voorkomen dus dat u onverhoopt in winters weer met pech langs de weg komt te staan. De afdekhoezen zijn doorzichtig zodat de knoppen nog goed zichtbaar zijn.
Tip 8: Houd de zitting droog
Om te voorkomen dat de stoel van uw scootmobiel nat wordt door sneeuw of regen, zijn er zogenaamde waterafstotende beschermhoezen verkrijgbaar. Zowel voor scootmobielen met als zonder neksteun. Gebruikt u zo’n afdekhoes? Dan blijft uw scootmobielstoel droog tijdens winters weer. Ook is zo’n hoes handig wanneer u bij iemand op bezoek bent en uw scootmobiel buiten parkeert. De hoes zorgt ervoor dat de zitting en leuning droog blijven tijdens een plotselinge sneeuw- of plensbui. Ook zijn er waterproof opberghoezen te koop om uw scootmobiel helemaal af te dekken. Een uitkomst wanneer u uw scootmobiel buiten stalt.
Tip 9: Voorkom natte boodschappen
Doet u boodschappen als het regent of sneeuwt? Dan wilt u liever niet met een mand vol natte spullen thuiskomen. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Er zijn speciale afdekhoezen voor het boodschappenmandje op uw scootmobiel. Een andere optie is voor uw aankopen in een waterdichte tas te gebruiken. Dan blijven uw spullen uiteraard ook droog.
Tip 10: Goed zicht
Gaat u geregeld in weer en wind eropuit met uw scootmobiel? Bescherm dan ook uw gezicht. Er zijn speciale windschermen voor scootmobielen te koop. Die schermen helpen u droog en warm scootmobiel te rijden in de winter. Ze voorkomen immers niet alleen dat uw gezicht nat en koud wordt. Ook gaat het tranende ogen tegen die uw gezichtsvermogen kunnen verminderen en zo uw rijvaardigheid beïnvloeden.
Tip 11: Val op tijdens winters weer als scootmobilist
Rijdt u met winterse buien scootmobiel? Zorg er dan zeker voor dat u goed opvalt. Er zijn speciale fluorescerende hesjes die u over uw kleding kunt dragen, maar ook over de zitting van uw scootmobiel kunt doen. Uiteraard helpt het ook wanneer u (regen)kleding draagt met reflecterende strepen. Andere weggebruikers zien u dan goed en dat draagt bij aan uw veiligheid in het verkeer. Doe eveneens uw verlichting aan om uw zichtbaarheid op de scootmobiel te verhogen.
Kortom, wilt u droog en warm scootmobiel rijden in de winter? Neem dan sowieso regenkleding mee als u de deur uitgaat. Want, het winterse weer is onvoorspelbaar in Nederland. Heeft u vragen over rijden met uw scootmobiel in de winter? Wenst u informatie over regenkleding en/of accessoires voor uw scootmobiel om u warm en droog te houden ? U kunt dan contact opnemen met de klantenservice van Quingo of stel u vraag hier meteen online.
Wat doet u om droog en warm te blijven tijdens een scootmobielrit in de winter? Deel uw tips en ervaringen via onze Facebookpagina.