Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
scootmobiel rijden en onweer
Gaat u met uw scootmobiel op pad? En wordt u overvallen door donder en bliksem? Weet u dan wat u moet doen? Bijgaand tips die u het beste in acht kunt nemen tijdens het scootmobiel rijden en onweer kruist onverhoopt uw pad.

Scootmobiel rijden en onweer: 7 veiligheidstips

Dat zinderde hitte in Nederland nogal eens wordt gevolgd door fikse onweer- en regenbuien is niet ongewoon. Raadpleeg voor u op pad gaat de weersverwachtingen en volg de waarschuwingen van het KNMI op.. Overvalt  donder en bliksem u desondanks tijdens een scootmobieltocht? Dan is het goed zo snel mogelijk een schuilplek te zoeken. Hieronder tips hoe u zichzelf beschermt als u scootmobiel rijdt en onweer plots de kop opsteekt.

Tip 1: Zet uw scootmobiel uit tijdens onweer

Rijdt u met u scootmobiel en gaat het onweren? Schakel uw voertuig uit en ga er een eind vanaf staan. Want, het verhaal dat rubberen banden u beschermen tegen de gevolgen van donder en bliksem is onzin.

Tip 2: Scootmobiel rijden en onweer? Ga direct schuilen 

Begint het te onweren als u scootmobiel rijdt? Zoek zo snel mogelijk een schuilplek. Veilige plekken om te schuilen tijdens onweer zijn afgesloten gebouwen, maar blijf wel weg van de ramen. Let wel: bushokjes of carports daarentegen bieden géén bescherming.

Tip 3: Mijd onveilige plekken

Onveilige plekken tijdens onweer zijn onder andere: open water als vijvers, maar ook heuveltoppen, uitkijkpunten en bosranden. Zoek ook uw heil niet onder een hoge boom, nabij een lantaarnpaal, een omheining of in de buurt van een hoogspanningsmast. Houd verder eveneens minstens 3 meter afstand van hekwerken en/of afrasteringen.

Tip 4: Benen bij elkaar en liefst door de knieën

Rijdt u scootmobiel op een open vlakte en overvalt onweer u? De manier om uzelf te beschermen, is door de knieën te gaan en tot hurkzit komen. Misschien is dat lastig voor u, maar uzelf zo klein mogelijk maken en voeten plus benen bij elkaar houden verhoogt uw eigen veiligheid. Sla de armen om uw knieën, houdt uw hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten en benen tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk als het eventueel kan in een greppel of diepe put.

Tip 5: Zoek in het bos dekking bij lage bomen

Scootmobiel rijden in het bos bij onweer? Zoek dan een groepje lage bomen in het laagste deel van het gebied. Ga nooit onder een alleenstaande boom staan! Ook niet onder een eik of beuk. Die trekken, in tegenstelling tot wat sommige volkswijsheden beweren, de bliksem wel degelijk aan! Neem dat risico nooit!

Tip 6: Ga niet bij elkaar staan

Maakt u een scootmobieltocht met een groep? Ga dan tijdens een onweersbui niet bij elkaar staan. Houd minstens 2 meter afstand van elkaar, zoek een veilige schuilplek of ga in een open gebied gehurkt zitten, zoals beschreven bij tip 4.

Tip 7: Doe sieraden af, gebruik geen paraplu en leg uw mobiele telefoon weg

Wordt u overvallen door onweer tijdens een scootmobielrit? Doe dan al uw sieraden af , want het blijkt dat onder andere kettingen en armbanden de opwaartse stroom goed geleiden en bliksem aantrekken. Gebruik in geen geval uw paraplu en houd ook uw mobiele telefoon niet in de hand.

Waar is de onweersbui?

Wilt u bij benadering weten op welke afstand de onweersbui zich bevindt? Dan kunt u het volgende doen: tel het aantal seconden tussen een flits en donder en deel dat aantal seconden door 3. De uitkomst is globaal de afstand in kilometers. Is het minder dan 10 seconden? Dan is het gevaarlijk dichtbij. Het beste zoekt u dan meteen beschutting tot de onweersbui voorbij is.

Bent u wel eens een keer overvallen door een onweersbui tijdens een rit met uw scootmobiel?

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?