Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
reuma en invloed op uw mobiliteit scootmobiel

Reuma zorgt voor pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kan het uw mobiliteit beperken. Wat reuma is, de invloed op uw mobiliteit en wanneer een scootmobiel uitkomst biedt.

Wat is reuma?

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening. Vaak wordt gedacht dat reuma vooral bij oudere mensen voorkomt. Dat is niet zo. Ruim de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar.

Overigens het is een misvatting dat reuma één ziekte is. Het is een verzamelnaam voor chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat: gewrichten, pezen, banden en spieren. Er zijn maar liefst meer dan 100 verschillende reumatische aandoeningen en die kunnen in 3 hoofdcategorieën worden opgedeeld, namelijk:

  1. Ontstekingsreuma

Kenmerkend voor ontstekingsreuma zijn de chronische gewrichtsontstekingen die in het hele lichaam of plaatselijk kunnen voorkomen. Ontstekingsreuma komt voor bij ongeveer 420.000 mensen. Een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma is reumatische artritis. Maar ook de ziekte van Bechterew is een aandoening die zich kenmerkt door ontstekingen in de gewrichten (wervelkolom en het bekken).

  1. Artrose

Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk waardoor de botten met elkaar in contact komen. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose in een of meerdere gewrichten, zoals in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Ongeveer 1,26 miljoen Nederlanders hebben artrose in één of meerdere gewrichten.

  1. Weke-delenreuma

Zoals de naam al aangeeft hebben mensen met deze reumavorm last van de weke delen. Dit betreft onder andere de spieren, banden, pezen en het kapsel om de gewrichten. Voorbeelden ervan zijn een slijmbeurs- of peesontsteking. Ook fibromyalgie is een voorbeeld van weke-delenreuma. In Nederland kampen ongeveer 240.000 mensen met een vorm van weke-delenreuma.

Symptomen reuma

In de meeste gevallen veroorzaakt reuma stijve spieren en gewrichten, maar ook zorgt het voor pijn en vermoeidheid. De volgende symptomen treden bijna bij alle vormen van reuma op:

– het dik en warm worden van gewrichten

– vermoeidheid en verminderde energie

– pijn en stijfheid (in spieren en/of gewrichten)

– moeilijker kunnen bewegen door aangedane gewrichten en/of spieren

Heeft u last van deze symptomen? Neem dan contact op met uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar een reumatoloog of andere specialist.

Ziekteverloop reuma

Reuma is een grillige aandoening waarvan tot op heden niet bekend is waardoor het ontstaat. Het lijkt erop dat erfelijkheid, maar ook omgevingsfactoren als roken en overgewicht een rol spelen.

Reumaklachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. Er zijn diverse behandelingen om de klachten te verminderen en te zorgen dat de aandoening tot rust komt.

Reuma en de invloed op uw mobiliteit

Reuma kan een behoorlijke impact op uw dagelijkse leven en functioneren hebben. Zo kan het ertoe leiden dat u moeite heeft met spullen vastpakken, staan en/of lopen. Onder meer doordat u vanwege de pijn minder beweegt om zo de pijnlijke lichaamsdelen te ontlasten. Het gevolg daarvan is meestal juist stijfheid van dat lichaamsdeel, waardoor uw mobiliteit en conditie verder afnemen.

Reuma en scootmobiel

Er zijn tegenwoordig allerlei hulpmiddelen om uw leven gemakkelijker te maken en zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren met reuma. Zo kunnen loophulpmiddelen als een wandelstok, een rollator of looprek ervoor zorgen dat u mobiel blijft op kleine afstanden. Maar, ook spaart u uw gewrichten en voorkomt u onder meer dat uw klachten verergeren.

Wanneer fietsen, wandelen en dergelijk niet meer lukt als u reuma heeft en u wilt toch graag naar buiten? Om boodschappen te doen, een frisse neus halen en niet onbelangrijk om uw sociale contacten te onderhouden? Dan is een scootmobiel een prima optie om actief te blijven.

Uit onderzoek van ReumaNederland in 2018 onder 3958 mensen met reuma bleek dat 35% een rolstoel of scootmobiel aanvraagt bij de gemeente. Wenst u informatie over de onze Quingo scootmobielen en de mogelijkheden van een vergoeding met een pgb-WMO? Neem dan contact met ons op via 0800- 2020.

Meer aandoeningen die uw mobiliteit beperken?

Dit blog is onderdeel van een serie artikelen over aandoeningen die invloed hebben op uw mobiliteit. Die er dus voor zorgen dat lopen, fietsen en dergelijke niet meer makkelijk gaat en waardoor u wordt beperkt in uw mobiliteit, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. In dergelijke situaties kan de aanschaf van een scootmobiel een passende oplossing kan zijn, omdat u dan weer mobiel en onafhankelijk bent. Eerder verschenen:

Multiple sclerose: de symptomen en gevolgen voor uw mobiliteit

– COPD: wat is het en hoe het uw mobiliteit beïnvloedt

Info en advies scootmobiel

Beperkt reuma of kampt u met een andere aandoening die invloed heeft op uw mobiliteit? Bijvoorbeeld MS, COPD, hartkwaal et cetera? Met de volgende vragenlijst kunt u checken of een scootmobiel geschikt is voor u. Of neem  vrijblijvend contact met ons op. Voor informatie, advies of een afspraak via ons contactformulier of bel onze klantenservice: 0800 – 2020. Wij  helpen u graag met een goed en gedegen advies die past bij uw persoonlijke situatie. Ook wanneer u informatie wenst over vergoeding van een Quingo scootmobiel met een pgb-WMO.

 

Fotocredits: Mensen foto designed by Kjpargeter – Freepik.com

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?