Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
Tips Koningsdag vieren 2019 voor wie scootmobiel rijdt

Op 27 april, Koningsdag, vieren Nederlanders de verjaardag van koning Willem Alexander. De dag staat in het teken van vrijmarkten, evenementen, feesten, spelletjes en het koninklijke bezoek aan Amersfoort dit jaar. Bent u minder mobiel? Tips voor een ontspannen Koningsdag als u scootmobiel rijdt.

 Koningsdag vieren: toen en nu

Voor we tips gaan geven voor een mooie Koningsdag even een stukje historie. Want, In het jaar 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd in Nederland.  Dat was ten tijde van prinses Wilhelmina (31 augustus). De straten werden versierd en kinderen speelden spelletjes. Toen Wilhelmina koningin werd, na het overlijden van haar vader, veranderde het in Koninginnedag.

De dochter van Wilhelmina, Juliana, vierde Koninginnedag op 30 april. Die dag stond in het teken van een defilé op Paleis Soestdijk. Ook Beatrix vierde Koninginnedag vervolgens op 30 april, hoewel haar verjaardag op 30 januari is. Beatrix ging het land in. Zij bezocht met zo veel mogelijk leden van de koninklijke familie elk jaar een andere Nederlandse gemeente. De zoon van Beatrix, Willem Alexander en koning van Nederland, houdt de traditie van zijn moeder in ere. Ook hij gaat het land in. Echter zijn verjaardag is op 27 april en daarom viert Nederland op die dag sinds 2014 officieel Koningsdag.

Nederland kleurt Oranje en Oranjebitter

Weet u waarom Nederland oranje kleurt tijdens Koningsdag? De verklaring is eenvoudig. Het Nederlandse koningshuis wordt namelijk Huis van Oranje genoemd en zodoende is oranje de nationale kleur van Nederland. Daarom dragen mensen op 27 april oranje kleding, kleuren hun haren oranje, schminken zich oranje en zijn de straten oranje versierd.

En… er wordt met Koningsdag Oranjebitter gedronken! Een knaloranje likeur dat stamt uit pakweg 1620. Het werd ontwikkeld ter ere van diverse gewonnen veldslagen door prins Frederik Hendrik. Overigens duurde het nog een tijdje voor het drankje bekend werd. Na het aantreden van de eerste koning Willem van Oranje in 1814 werd Oranjebitter – zonder suiker – opnieuw op de markt gebracht. Sinds die tijd wordt Oranjebitter gedronken tijdens feestelijkheden die zijn verbonden met het Nederlandse koningshuis, zoals Koningsdag.

Tips Koningsdag vieren voor scootmobielrijders

Voor wie scootmobiel rijdt, familie, (klein)kinderen en vrienden hebben wij allerlei leuke, ontspannende en toegankelijke oranjeactiviteiten om Koningsdag te vieren op een rij gezet.

Koningsdag met de koninklijke familie

Wilt u graag het koningspaar in het echt zien? Dit jaar brengt koning Willem-Alexander en zijn familie op Koningsdag tussen 11:00 en 13:00 uur een bezoek aan Amersfoort. De route start op de Kleine Haag bij Mariënhof en eindigt op het Eemplein. Uiteraard is het bezoek ook live op de tv te volgen. Lekker ontspannen thuis genieten van het bezoek dat het koningspaar aan de historische stad Amersfoort brengt met oranjebollen, Oranjebitter enzovoort. Lees alles over Koningsdag in Amersfoort.

Struinen op de vrijmarkt

Koningsdag vieren als bestuurder van een scootmobiel? In heel het land bruisen straten en pleinen van de gezelligheid. Van koekhappen, Oudhollandse spelen, eetkraampjes, live muziek en natuurlijk de vrijmarkt. Daar kunt u heerlijk per scootmobiel rondstruinen tussen tweedehands speelgoed, vintage kleding en andere snuisterijen.

Rijd de Koninklijke Weg

Wilt u eropuit met Koningsdag? Rijd dan een deel van de Koninklijke Weg? Deze geheel rolstoeltoegankelijke lange afstandsroute is in totaal 170 kilometer lang en is verdeeld in 21 etappes variërend van 5 tot 15 kilometer. De Koninklijke Weg bevindt zich tussen Den Haag en Apeldoorn en is door z’n toegankelijkheid ook zeer geschikt voor scootmobielbestuurders. De route loopt langs Paleis Noordeinde en via Soestdijk, door het Groene Hart, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Uiteindelijk eindigt het bij Paleis Het Loo. De route is zo opgezet dat er rekening is gehouden met onder andere toegankelijke horecagelegenheden. Kortom, een mooie toertocht om met Koningsdag te rijden, maar zeker ook geschikt voor een ander moment.

Koninklijke uitstapjes

Natuurlijk kunt u ook een koninklijk uitje plannen. Ga bijvoorbeeld met familie en kleinkinderen naar de Julianatoren. Of breng een bezoek aan het Paleis op de Dam. Combineer dat uitje eventueel met het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. U kunt daar namelijk alsnog het koninklijk echtpaar ontmoeten. En heeft u weleens een ritje gemaakt in een historische tram? Op Koningsdag kunt u in Den Haag een rondje door de stad rijden in een oude knalgele tram.

Maak koninklijke oranje hapjes

Houdt u van eten koken? Verras uw familie, kleinkinderen en vrienden door zelfgemaakte koninklijke oranje gerechtjes te serveren. Van sinaasappelmosterdsoep, oranje tompoezen en oranje pompoenchips tot gevulde oranje paprika’s tot een oranje fruitsalade met bijvoorbeeld honingmeloen, papaja, kakifruit en mango. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om een heerlijke koningsmaal of gewoon lekkere oranje snacks te bereiden. Heeft u inspiratie nodig? Zoek via Google op ‘oranje recepten’. Eet smakelijk!

Koningsdag vieren en (muziek)festivals

Bent een liefhebber van muziek? Her en der in het land zijn er festivals waar bekende en minder bekende muzikanten en bandjes optreden. Verder hebben heel veel dorpjes een podium met een feestelijk programma. Daar kunt u als bestuurder van een scootmobiel genieten van playbackshows, fanfares, showbands, koren en andere bijzondere acts.

En… hoe gaat u Koningsdag vieren?

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?