Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

15-km-verkeersbord-stapvoets-rijden-scootmobielen

Dit verkeersbord geeft aan dat u 15 km moet rijden ofwel stapvoets.

Als scootmobielrijder bent u de ene keer een voetganger en de andere keer een fietser of bestuurder. Wat stapvoets rijden voor een scootmobiel betekent.

Stapvoets rijden met de scootmobiel klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is dat ook zo? Want, de scootmobiel neemt een bijzondere plaats in in het verkeer. Hieronder de regels voor stapvoets rijden nader toegelicht.

Stapvoets rijden op het trottoir met de scootmobiel

Rijdt u met uw scootmobiel op de stoep? Ofwel het voetpad dan wel trottoir? Dan behoort u zich te gedragen als een voetganger. Volgens  artikel 20 RVV 1990 geldt voor een gehandicaptenvoertuig met een motor – waaronder een scootmobiel valt – binnen de bebouwde kom op het trottoir een maximumsnelheid van 6 km per uur. Want, dat is de snelheid die iemand haalt die stevig doorstapt op het voetpad. Kortom, matig uw snelheid als u op de stoep rijdt en zorg dat u de voetgangers niet hindert, zoals gesteld in artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WVW) 1994. Stel uw snelheid indien nodig bij naar omlaag. Zeker als het erg druk is.

Stapvoets rijden op een weg of woonerf met scootmobiel

Bent u met uw scootmobiel bijvoorbeeld in een woonwijk? En ziet u langs de kant van de weg een verkeersbord staan dat aangeeft maximaal 15 kilometer per uur? Dan betekent dat dat u niet harder dan 15 kilometer mag rijden met uw scootmobiel. Want, als u op de weg rijdt of zich op een woonerf bevindt behoort u te handelen als een bestuurder. Overigens? Ziet u op een woonerf het verkeersbord 15 kilometer zone niet staan? Let dan op. De maximale snelheid van 15 kilometer geldt dan alsnog.

Bijzondere positie scootmobiel in het verkeer

Dat u als scootmobielrijder de ene keer de regels van een voetganger moet aanhouden en de andere keer van een fietser dan wel bestuurder kan best verwarrend zijn. Of het nu gaat om stapvoets rijden of een andere snelheid aanhouden. De reden daarvoor is dat u als bestuurder van een scootmobiel zelf mag bepalen waar u rijdt. U mag namelijk zowel op het trottoir, het fietspad, het gemengd fiets/bromfietspad en de rijbaan mag rijden. Het is alleen niet toegestaan om met een scootmobiel op de autoweg of de autosnelweg te rijden. En dat is best bijzonder.

De wetgever meent namelijk dat de gebruiker van een gehandicaptenvoertuig, waaronder een scootmobiel wettelijk gezien valt, zelf in staat is om te beoordelen welke weg het veiligste is om te rijden. Daarbij geldt vervolgens: rijdt u op het voetpad? Dan bent u een voetganger. Bevindt u zich met uw scootmobiel op het fietspad, combi fiets/bromfietspad of rijbaan? Dan heeft hij de status van een fietser dan wel bestuurder. Dit betekent dat u zich als scootmobielbestuurder dus ook gedraagt conform de wettelijke regels die gelden voor de verschillende wegen waar u op rijdt. In een eerder artikel hebben wij de belangrijkste verkeersregels voor scootmobielen op een rij gezet.

Heeft u ook een vraag over scootmobiel rijden? Het gebruik ervan? Verkeersregels en dergelijke? Laat het ons weten.

Wilt u meer informatie over de 5-wiel Quingo scootmobielen? U kunt gratis een informatiepakket aanvragen, inclusief DVD. Via ons contactformulier of bel: 0800-2020. Voor een vrijblijvende proefrit of demonstratie aan huis!

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?