Ook scootmobielen ontkomen niet aan het dievengilde. Welke maatregelen u zoal kunt nemen om diefstal van uw scootmobiel te voorkomen.
Diefstal van uw scootmobiel daar moet u natuurlijk niet aan denken. Want, het betekent dat u plots beperkt wordt in uw mobiliteit en zelfstandigheid. Daarom besteden wij deze keer aandacht aan hoe u ontvreemding van uw scootmobiel voorkomt.
Anti-diefstal tips scootmobiel
-
Altijd op slot zetten
Misschien een open deur, maar: zet altijd uw scootmobiel op slot. Ongeacht waar u bent en wat u gaat doen. Of u nu even afstapt voor een kleine boodschap, verderop een praatje maakt of op de koffie gaat bij iemand.
-
Gebruik een extra slot
Natuurlijk zit er op uw scootmobiel een stuurslot. Handig als u uw scootmobiel binnen stalt. Gebruik echter een extra – goedgekeurd en gecertificeerd scootmobielslot – voor situaties waarbij er geen speciale – binnen en/of beveiligde – stalling is. Met zo’n slot zet u uw voertuig veilig en goed vast en neemt de kans op diefstal af.
-
Zet uw scootmobiel binnen
Plaats uw scootmobiel binnen als u die mogelijkheid heeft. Bijvoorbeeld in een afgesloten schuur bij uw huis, in uw tuin of in de hal van uw woning. Woont u in een flat of appartementencomplex? Bekijk én bespreek de mogelijkheid van plaatsen in het trappenhuis. Overigens is het goed om dan alsnog uw scootmobiel op slot te zetten én vast te maken, omdat deze ruimte ook toegang biedt aan anderen.
-
Plaatsen mobiele stalling
Beschikt u niet over een eigen binnenruimte of gemeenschappelijke stalling? Er bestaan tegenwoordig diverse kleine, mobiele plus opvouwbare stallingen om bij uw woning te plaatsen. Door uw scootmobiel daarin te plaatsen, maakt u het dieven een stuk moeilijker uw voertuig mee te nemen.
-
Stal op een zichtbare plek
Kunt u uw scootmobiel niet binnen neerzetten? Plaats uw scootmobiel dan op een plek waar u uw voertuig goed kunt zien. Direct voor uw huis, onder een lantaarnpaal en dergelijke. Uiteraard goed op slot!
-
Maak uw scootmobiel vast aan…
Staat uw scootmobiel buiten? Dan is het advies deze vast te zetten aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal, hek, fietsenrek et cetera. Op die manier kost het toch meer moeite om uw scootmobiel 1, 2, 3 mee te nemen zonder aandacht te trekken. Immers, dieven hebben meestal haast en willen snel hun slag slaan. Ook zijn er speciale verankeringen verkrijgbaar voor in de muur. Hier kunt u uw scootmobiel met een slot aan vastmaken.
-
Gebruik een alarm- en/of traceersysteem
Tegenwoordig biedt de moderne technologie ook uitkomst. Zo zijn er speciale alarm- en traceersystemen voor scootmobielen. Deze zenden een GPS-signaal uit. Hiermee kan uw vervoermiddel worden opgespoord als deze ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch wordt gestolen. Overigens is de aanschaf van een dergelijk systeem niet goedkoop.
-
Maak een foto en noteer het serienummer
Vervolgens is het aan te raden een foto van uw scootmobiel te maken en het serienummer ervan op te schrijven. In geval van diefstal kunt u bij aangifte ervan zo de politie helpen bij het opsporen van uw voertuig.
-
Registreer uw scootmobiel
Gestolen goederen worden vaak doorverkocht. Daarom kan het handig zijn uw scootmobiel te registreren in de in de zogenaamde Stop Heling app. Een initiatief van de politie. U vergroot zo de kans op het terugvinden van uw voertuig. Meer info vindt u op: www.stopheling.nl.
-
Doe altijd aangifte van diefstal
Hebben alle maatregelen niet mogen baten? Wordt uw scootmobiel toch gestolen? Doe dan zeker aangifte. Dat kan op het politiebureau of digitaal via: www.politie.nl. Zo wordt uw scootmobiel herkenbaar als gestolen en kan de politie actie ondernemen om de dief, heler en uw voertuig op te sporen. Bovendien kan de politie de scootmobiel aan u teruggeven als deze wordt gevonden.
-
Verzekering tegen diefstal
Tot slot kunt u er ook voor kiezen uw scootmobiel te verzekeren tegen diefstal. Vaak gaat het hier om een uitbreiding van de verplichte WA-verzekering. Die wordt dan aangevuld met een verzekering tegen bijvoorbeeld diefstal en beschadiging. Informeer naar de mogelijkheden, kosten en voorwaarden bij uw verzekeraar. Inventariseer eveneens welke optie het beste bij uw persoonlijke situatie aansluit.
Hoe beschermt u uw scootmobiel tegen diefstal?