Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
ergotherapie en scootmobiel opties

Weet u dat ergotherapie ook uitkomst biedt als u minder mobiel wordt? Een scootmobiel overweegt? Advies wilt over de beste mobiliteitsoplossing? Een scootmobieltraining wenst? Ergotherapie en scootmobiel rijden: wat een ergotherapeut u voor u kan doen.

Ergotherapie, wat is dat?

Voor we dieper ingaan op ergotherapie en scootmobiel (leren) rijden allereerst een korte toelichting op wat het is.

Ergotherapie is een zogenaamd paramedisch discipline. Het leert mensen zo zelfstandig mogelijk alledaagse handelingen uit te voeren als dat niet meer lukt. Bijvoorbeeld door een ziekte, ongeluk, geestelijke of lichamelijke beperking en/of ouderdom.

Zo werken ergotherapeuten veel met ouderen die problemen ondervinden bij diverse dagelijkse activiteiten als de lichamelijke verzorging, het huishouden, boodschappen doen, lopen enzovoort.

Kortom, ergotherapie draagt onder meer bij aan het bevorderen van uw mobiliteit én uw zelfstandigheid. U kunt daardoor blijven deelnemen aan de samenleving en belandt – bij wijze van spreken – niet achter de geraniums.

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut biedt zorg afgestemd op u persoonlijke wensen en behoeften. Zo inventariseert een ergotherapeut samen met u welke dagelijkse activiteiten problemen opleveren. Vervolgens wordt nagegaan welke oplossingen en/of aanpassingen geschikt voor u zich. Ofwel: inzicht krijgen in welke (mobiliteits)beperkingen u ervaart en wat uw mogelijkheden zijn. Op basis daarvan worden doelen opgesteld en nagegaan hoe die bereikt kunnen worden.

Zo kan een ergotherapeut u helpen bepaalde vaardigheden te trainen. Bijvoorbeeld hoe zelf het huishouden doen, zelf douchen, aan- en uitkleden. Maar ook woningaanpassingen of de aanschaf van een (technische) hulpmiddel die uw beperking compenseert, behoort tot het werkgebied van de ergotherapie. Een scootmobiel bijvoorbeeld kan ertoe bijdragen dat u allerlei activiteiten zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen. Ook kan een ergotherapeut u helpen bij het aanvragen van een elektrische scootmobiel en u leren hoe ermee te rijden.

Wanneer gebruikmaken van ergotherapie en scootmobiel?

Wordt het voor u steeds moeilijker om zelfstandig boodschappen te doen? Bij vrienden op bezoek te gaan? De huisarts te bezoeken? Ofwel: bent u minder mobiel door bijvoorbeeld een ziekte, lichamelijke of geestelijke beperking en/of ouderdom? En komt u daardoor nog nauwelijks de deur uit? Ergotherapie kan u dan verder helpen. Zo kunt u een ergotherapeut onder andere in de volgende situaties om hulp vragen, namelijk:

U overweegt een scootmobiel

Vermindert uw mobiliteit? Bent u snel buiten adem na lichamelijke inspanning? En vraagt u zich af of een scootmobiel een passend hulpmiddel voor u is? Een ergotherapeut kan de mogelijkheden met u op een rij zetten en helpen bij het maken van een passende keuze.

U wenst hulp bij aanvragen scootmobiel

Misschien wenst u ondersteuning bij het aanvragen van een scootmobiel in het kader van de WMO. Een ergotherapeut kan een brief schrijven met een ergotherapeutische motivatie en aangeven waar de scootmobiel aan moet voldoen. Goede vering, antidecubitus zitkussen, spiegels aan het stuur enzovoort.

U wilt scootmobiel leren rijden

Bezit u een scootmobiel, maar heeft u er al geruime tijd niet op gereden? Bijvoorbeeld door ziekte. Maar, wilt u graag weer op pad met uw voertuig? Het enige obstakel? U bent onzeker en vindt het fijn om eerst onder begeleiding te oefenen. Dan kan een ergotherapeut u begeleiden om zelfverzekerder en veilig op uw scootmobiel te rijden.

U bezit een scootmobiel, maar rijdt nooit

U bezit een scootmobiel, maar heeft er nog nooit of nauwelijks op gereden. Ook dan is ergotherapie een optie. Van het leren beheersen van uw scootmobiel, uw verkeerskennis opfrissen tot uw rijvaardigheid verbeteren en verkeerssituaties in uw eigen woonomgeving oefenen.

Ergotherapie en vergoeding basisverzekering

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket. Dit betekent dat iedereen recht heeft op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Heeft u een aanvullende verzekering? Sommige verzekeraars vergoeden dan meer uren. Hoeveel? Dat verschilt per aanvullende verzekering. Daarvoor kunt u het beste de polis van uw zorgverzekeraar controleren of contact opnemen en informeren naar de mogelijkheden. Verder vallen de kosten van ergotherapie wel onder het verplichte eigen risico, uitzondering daarop zijn kinderen tot 18 jaar.

Vervolgens  heeft u geen verwijsbrief van de huisarts nodig voor een consult bij een ergotherapeut. Overigens? Sommige verzekeraars wijken van deze regel af. Dus check uw polis of bel uw verzekeraar even.

Conclusie: ergotherapie en scootmobiel rijden

Bent u minder mobiel en wilt u blijven deelnemen aan de samenleving? Ergotherapie kan u daarbij helpen. Van het kiezen van de beste vervoersoplossing, het besturen van een scootmobiel tot er veilig mee deelnemen aan het verkeer. Informeer bij uw huisarts of ergotherapeut in uw omgeving naar de mogelijkheden.

Heeft u ervaring met ergotherapie en scootmobiel rijden? Geef uw reactie en/of deel uw ervaringen op onze Facebookpagina.  

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?