-
Tip 1: Leer uw scootmobiel kennen
Stapt u voor de eerste keer op een scootmobiel? Zorg dan dat u weet hoe uw scootmobiel werkt. Hoe u gas geeft, snelheid maakt en remt. Weet ook hoe u een bocht neemt, een stoep op- en afrijdt et cetera. Dat verhoogt uw veiligheid als u scootmobiel rijdt. Onze Quingo-adviseurs stellen de scootmobiel op maat af, nemen de tijd om u uit te leggen hoe een scootmobiel precies werkt en uiteraard ook hoe u veilig de weg op gaat.
-
Tip 2: Fris uw verkeerskennis op
Een scootmobiel is een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig en daarvoor zijn speciale verkeersregels opgesteld. Weet wat die regels zijn. Nog beter: volg een scootmobielcursus. Dan gaat u goed voorbereid en zelfverzekerder de weg op met uw scootmobiel.
-
Tip 3: Houd u aan de maximumsnelheden
Met een scootmobiel mag u op de stoep, het fietspad en de rijbaan rijden. Dat is fijn, maar let op uw snelheid. Rijd op het fietspad als een fietser en op de stoep als een voetganger. Dat is veiliger voor uzelf en uw omgeving.
-
Tip 4: Rijd rechts
Blijf op de rijbaan of het fietspad altijd zoveel mogelijk aan de rechterkant rijden. Zo geeft u anderen voldoende de ruimte om u te passeren.
-
Tip 5: Inhalen? Kijk even om
Haalt u op het fietspad of de rijbaan iemand in? Kijk altijd even over uw schouder of de weg vrij is. Heeft uw scootmobiel (een) achteruitkijkspiegel(s)? Of een achteruitkijkcamera? Maak daar dan gebruik van om veilig anderen in te halen.
-
Tip 6: Veranderen van rijrichting? Geef dat aan!
Wilt u naar links of links afslaan? Geef dat op tijd aan. Andere weggebruikers weten dan wat u gaat doen. Steek u hand uit of gebruik uw richtingaanwijzers. Het gebruik van richtingaanwijzers heeft de voorkeur, omdat u dan beide handen veilig aan het stuur kunt houden.
-
Tip 7: Voorrangssituatie? Maak oogcontact
Niet iedereen weet welke plaats een scootmobiel inneemt in het verkeer. Bent u een fietser? Voetganger? Ga er niet klakkeloos van uit dat anderen weten wanneer u voorrang heeft. Maak daarom oogcontact met de andere weggebruikers. Zo zorgt u ervoor dat zij u zien en u hun ook ziet.
-
Tip 8: Wees bedacht op de dode hoek
Dat vrachtwagens en bussen een dode hoek hebben, weet u vast wel. De kans bestaat dus dat zij in bepaalde situaties minder goed zicht op de overige weggebruikers, zoals scootmobilisten, hebben. Lees ook onze tips hoe u een dodehoekongeval voorkomt.
-
Tip 9: Zorg dat u zichtbaar bent
Mist, somber en/of regenachtig weer overdag kan ervoor zorgen dat u minder goed zichtbaar bent op uw scootmobiel. Draag daarom bij voorkeur lichtgevende kleding of doe een fluorescerend hesje over uw stoel. En doe uw verlichting voor en achter aan. Dan ben u stukken beter zichtbaar in het verkeer als scootmobilist.
-
Tip 10: Rustig door de bocht gaan
Met hoge snelheid een bocht nemen met een scootmobiel wordt afgeraden. Zeker de wat minder stabiele scootmobielmodellen kunnen gaan kantelen. Rijd daarom rustig door een bocht. Minder voordat u de bocht ingaat al vaart en geef wat gas bij als u de bocht heeft genomen. Zo voorkomt u ongelukken.
-
Tip 11: Recht een stoep op- en afrijden
Bestuurt u een 3-wiel scootmobiel? Dan moet u een stoep recht op- en afrijden. Doet u dat niet? Uw scootmobiel kan dan kantelen. Met de stabiele 5-wiel Quingo kunt u overigens wel schuin een trottoir op- en afrijden.
-
Tip 12: Geen waardevolle spullen in de mand
Natuurlijk is een mandje voor- en/of achterop uw scootmobiel superhandig. Maar, doe daar nooit uw portemonnee, handtas of mobiele telefoon in. U maakt het dieven dan wel erg gemakkelijk.
-
Tip 13: Begin met korte ritjes
Bestuurt u voor het eerst een scootmobiel? Rijd dan in het begin kleine afstanden. Zo krijgt u feeling met het voertuig. Kies vervolgens voor routes of wegen die u kent en mijd de drukke spitsmomenten. Ga eventueel op pad met een meer ervaren scootmobielbestuurder. Die kan u bijstaan met handige adviezen.
Hopelijk komen deze (rij)tips van pas als u voor het eerst scootmobiel rijdt. Heeft u nog vragen over scootmobiel rijden? Wenst u praktische adviezen? Stel uw vragen via onze Facebookpagina.
Wenst u meer informatie over het kopen van een scootmobiel? Bel dan gratis naar onze klantenservice op 0800 – 2020 of vraag onze gratis brochure aan.