Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
12 handige tips hoe u veiliger op pad met uw scootmobiel en rijdt u met plezier.

Scootmobiel rijden is ideaal en een fijne manier op actief te blijven. Onder andere wanneer lopen moeilijker gaat, u sneller vermoeid bent en/of buiten adem na lichamelijke inspanning. Maar, hoe bevordert u een veilige verkeersdeelname en geniet u zorgeloos van het bezit van een scootmobiel? Lees onze tips: 12 x veiliger op pad met uw scootmobiel. 

Ouderen en scootmobiel rijden

De afgelopen jaren is het aantal bezitters van een scootmobiel gestegen. Niet zo verwonderlijk. Immers, we worden steeds ouder en willen graag mobiel blijven. Ook wanneer de mobiliteit afneemt. Het bezit van zo’n elektrisch voertuig biedt tig voordelen. Zo bevordert een scootmobiel onder andere uw zelfstandigheid, omdat u mobiel blijft. U kunt lekker bij familie en vrienden op bezoek, zelf boodschappen doen, tochtjes maken enzovoort. Echter, met de groei van het aantal scootmobielbezitters, stijgt ook het aantal ongevallen. Van aanrijdingen met andere verkeersdeelnemers alsook eenzijdige ongelukken. Rijst de vraag: hoe gaat u veiliger op pad met uw scootmobiel? Wij hebben een aantal tips verzamelt hoe u als scootmobilist veilig deelneemt aan het verkeer en zorgeloos geniet u van uw scootmobiel.

Tips veiliger op pad met uw scootmobiel 

Met de onderstaande tips neemt u veiliger deel aan het verkeer met uw scootmobiel.

Tip 1: Ken de verkeersregels

Misschien is het een tijdje geleden dat u heeft deelgenomen aan het verkeer. Als u dan op een scootmobiel stapt, is het best even wennen. Niet alleen gelden er speciale verkeersregels voor elektrische (gehandicapten)voertuigen, maar het dagelijkse verkeer is ook drukker en gehaaster dan vroeger. Een scootmobielcursus om uw verkeerskennis op te frissen, biedt dan uitkomst. Daarbij leert u eveneens vaardig met een scootmobiel omgaan. Win-win dus.

Tip 2: Let op uw snelheid

Met een scootmobiel mag u op de stoep niet sneller dan 6 km/uur rijden. Pas daarom uw snelheid aan, aan het looptempo van degene die lopen. Dit draagt bij aan uw eigen veiligheid en die van de voetgangers. Binnen de bebouwde kom op het (brom)fietspad mag u maximaal 30 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag u maximaal 40 km/uur op het (brom)fietspad. Op de rijbaan mag u maximaal 45 km/uur rijden. De gemiddeld snelheid van een scootmobiel bedraagt ongeveer zo’n 20 km/uur.

Tip 3: Laat duidelijk zien wat u gaat doen

Gaat u als scootmobilist een andere weggebruiker inhalen? Of wilt u afslaan? Geef dat duidelijk aan. Gebruik uw richtingaanwijzer of steek uw arm uit. Vergeet niet over uw schouder te kijken of de weg vrij is. Heeft u moeite met omkijken? Omdat u bang bent uit balans te raken of uw voertuig niet op koers kunt houden? Laat dan een extra spiegel monteren. Ook zijn er speciale achteruitkijkcamera’s die duidelijk laten zien wat er achter u gebeurt. Door te laten zien wat u van plan bent te gaan doen, gaat u veiliger op pad met uw scootmobiel.

Tip 4: Wees goed zichtbaar

Uw veiligheid in het verkeert verhoogt u als scootmobielbestuurder ook door opvallende kleding of een fluorescerend hesje te dragen. Ook een lichtgevend hoes over de stoel werkt goed. U valt dan beter en sneller op als scootmobilist. Zeker ook wanneer het somber weer is, mistig of donker. Overigens zorg dat uw scootmobiel een goede verlichting heeft, want bij slecht zicht – ook overdag – is dat verplicht. Dat geldt ook voor een reflector aan de achterkant van uw voertuig.

Tip 5: Maak oogcontact

Zoek in voorrangssituaties altijd oogcontact met de andere weggebruikers, want dan gaat u veiliger op pad met uw scootmobiel. Immers, maakt u oogcontact? Dan trekt u de aandacht, wordt u gezien en maakt u duidelijk wat u gaat doen. Bijvoorbeeld door uw hand op te steken en te knikken, geeft u aan dat u de voorrang accepteert. Schudt u met uw hoofd en gebaart u ‘na u’? Dan maakt u duidelijk dat u de ander voor laat gaan. Zo verhoogt u als scootmobielrijder een veilige verkeersdeelname.

Tip 6: Rijd niet te dicht langs de rand van de weg

Houd rechts aan wanneer u scootmobiel rijdt. Echter, ga niet te dicht langs de rand van de weg rijden of in de goot. Dat kan gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer er veel regen is gevallen? U ziet dan bijvoorbeeld kuiltjes niet. Dat geldt eveneens voor de herfst als er veel bladeren zijn gevallen, maar ook in de winter bij vorst en sneeuwval. De rand of goot kan dan glad zijn en zorgen voor een slippartij of uitglijder.

Tip 7: Naast elkaar? Let op!

Het is natuurlijk gezellig om naast elkaar te rijden, maar het mag niet overal. Dat geldt zowel voor twee scootmobielen als voor een scootmobiel met een fietser. Twee scootmobielen mogen op de stoep wel naast elkaar rijden. Echter, op het fietspad en de rijbaan niet. Ook mag een scootmobiel niet naast een fietser rijden op de weg en het fietspad. Eigenlijk zijn fietsers de enige weggebruikers die naast elkaar mogen rijden. Daarom: houd rekening met de regels en andere verkeersdeelnemers. Dat geldt zowel voor tegenliggers als andere weggebruikers.

Tip 8: Vergeet de dode hoek niet

Van de dode hoek die vrachtwagens en bussen hebben, heeft u vast wel een keer gehoord. De bestuurders van die grote voertuigen zien u dan niet en dat kan levensgevaarlijk zijn. Daarom is het devies: neem geen risico en bekijk onze tips hoe u een dodehoekongeval voorkomt.

Tip 9: Ga rustig door de bocht

Gaat u op pad met uw scootmobiel? Zorg dan dat u de bochten met gepaste snelheid neemt. Want, niet alle scootmobielen zijn even stabiel en veilig als de 5-wiel Quingo scootmobiel.

Tip 10: Voorkom haast

Tegenwoordig heeft iedereen ongelooflijk veel haast. Doe daar niet aan mee. Immers? Haastige spoed is zelden goed. Heeft u een afspraak? Ga dan bijtijds van huis. U voorkomt zo brokken en gaat dus veiliger op pad met uw scootmobiel.

Tip 11: Kies een veilige route en tijdstip

Gaat u in uw vertrouwde woonomgeving eropuit? Kies dan een route die u goed kent en veilig is. Dat draagt bij aan uw veiligheid en rijplezier als scootmobielrijders. En vermijd als het kan liever de drukke tijdstippen in de ochtend en avond. Dan rijd u wel zo veilig en relaxed met uw scootmobiel.

Tip 12: Houd rekening met elkaar

Veilig deelnemen aan het verkeer betekent ook rekening houden met elkaar. Dat geldt voor wie scootmobiel rijdt, e-bike, kinderfiets, auto en uiteraard ook voetgangers. Want, niet iedereen is even snel en mobiel. Parkeer uw scootmobiel niet midden op het voetpad, houd voldoende afstand van andere verkeersdeelnemers, word niet boos als iemand niet meteen aan de kant gaat enzovoort. Dat alles draagt eveneens bij aan uw rijplezier en veiligheid als u scootmobiel rijdt.

Heeft u nog aanvullingen of tips om veiliger met een scootmobiel op pad te gaan? Deel uw reactie via Facebook.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?