Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
scootmobielcursus volgen

Wilt u veilig, zelfverzekerd en met plezier scootmobiel rijden? Een scootmobielcursus volgen, is dan een aanrader. Over het belang van een speciale scootmobieltraining en welke voordelen het u biedt!

Waarom een scootmobielcursus?

Een scootmobielcursus is bedoeld om een veilige verkeersdeelname van de groeiende groep scootmobielbezitters te bevorderen. Immers, door onder andere de toenemende vergrijzing en omdat ouderen langer thuis wonen, stijgt het aantal scootmobielen in de samenleving.

Enkele cijfers ter illustratie. In 2003 reden er zo’n 115.000 elektrische voertuigen rond en inmiddels is dat aantal verdubbeld naar ruim 300.000. De verwachting is dat er in 2030 meer dan 600.000 scootmobielen in Nederland rondrijden.

Dat er steeds meer scootmobielen komen, is dus verklaarbaar. Want, zo’n elektrische scootmobiel voorziet in de mobiliteitsbehoefte van onder andere senioren die slecht ter been zijn en/of snel moe worden. Het bezit van een scootmobiel geeft hun vrijheid. Bijvoorbeeld om zelfstandig naar buiten te gaan, een boodschap te doen en/of hun sociale contacten te onderhouden. Daarbij komt: er is geen rijbewijs nodig voor een scootmobiel.

Echter, een scootmobiel besturen en ermee deelnemen aan het verkeer is niet altijd makkelijk. Niet alleen wordt het steeds drukker op de weg, maar verkeersregels veranderen ook steeds een beetje én tot slot: op een scootmobiel rijden vergt eveneens rijvaardigheid. Van gas geven en remmen tot veilig bochten nemen en hoe een stoep op- en afrijden. Om een veilige verkeersdeelname te verhogen en de kans op ongevallen te verkleinen, zijn er voor ouderen speciale scootmobieltrainingen.

Voordelen van een scootmobielcursus volgen

Of u nu voor het eerst op een scootmobiel rijdt óf veel rijervaring heeft. Met zo’n gemotoriseerd vervoermiddel deelnemen aan het verkeer is net even anders dan met een auto, op de fiets of te voet. Hieronder zetten wij de pluspunten van een scootmobielcursus volgen voor u op een rij.

Goed bedienen scootmobiel

Volgt u een scootmobielcursus? Dan leert u onder andere hoe u het voertuig bedient. Van remmen en gas geven tot richting aangeven en snelheid maken. Want, het goed bedienen van de scootmobiel kan best even wennen zijn. Bijvoorbeeld om snelheid te maken moet u op veel scootmobielen in een handgreep knijpen. Wilt u stoppen? Dan laat u de handgreep los. Weet u hoe het bedieningspaneel van uw scootmobiel werkt? Dan rijdt u veiliger en met meer zelfvertrouwen op de weg.

Veilig de scootmobiel besturen

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Met de juiste snelheid voor- en achteruit rijden op een scootmobiel, een helling op- en afrijden, rustig een bocht naar rechts en links nemen of plotseling remmen als er bijvoorbeeld een bal de weg opstuitert. Hoe u dat veilig en zonder problemen doet, oefent u tijdens een scootmobieltraining. Want, deelname aan een dergelijke cursus verbetert zowel uw rijvaardigheid als verkeersinzicht en dat komt uw veiligheid op de weg ten goede.

Manoeuvreren met de scootmobiel

Drempels nemen, de stoep op- en afrijden, rijden over een hobbelige ondergrond plus voor- en achteruit inparkeren. Enkele voorbeelden van alledaagse situaties waar u als scootmobielbestuurder mee te maken krijgt. Tijdens een scootmobielcursus oefent u diverse veelvoorkomende praktijksituaties. Het aantrekkelijke ervan is dat u weet hoe u met uw scootmobiel moet sturen en manoeuvreren. Niet alleen verhoogt dat uw zelfvertrouwen en rijgenot, maar draagt ook bij aan een veilige mobiliteit  als u op pad gaat.

Up-to-date kennis verkeersregels

Een scootmobielcursus volgen, betekent ook dat uw kennis van de verkeersregels wordt bijgespijkerd. Immers, de regels voor scootmobielgebruikers zijn net even anders dan wanneer u te voet, op de fiets of met de auto aan het verkeer deelneemt. Is uw kennis eenmaal opgefrist? Dan is uw verkeersinzicht een stuk beter. Het resultaat is dat u zelfverzekerder bent en dus met vertrouwen en veiliger deelneemt aan het verkeer. Benieuwd hoe het met uw verkeerskennis staat? Met de online opfriscursus voor scootmobielbestuurder van Veilig Verkeer Nederland ontdekt u in enkele minuten of uw kennis op peil is.

Onder begeleiding praktijkervaring opdoen

Prettig aan een scootmobielcursus is ook dat u onder begeleiding praktijkervaring opdoet. Zo wordt er met echte verkeerssituaties geoefend. Bijvoorbeeld door een ritje in uw woonomgeving te maken, het winkelcentrum verkennen per scootmobiel en een tocht maken buiten de bebouwde kom. Op die manier brengt u de eerder opgedane kennis in praktijk. Dat is niet alleen goed voor uw zelfvertrouwen, maar draagt eveneens bij aan een veilige mobiliteit van ouderen en vermindert de kans op ongelukken.

Deelnemen aan een scootmobieltraining

Wilt u een rijvaardigheidstraining met uw scootmobiel volgen? Overal in het land worden dergelijke cursussen georganiseerd. Vaak in samenwerking met gehandicaptenplatforms of de plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland, gehandicaptenplatforms en ook Quingo participeert in scootmobieltrainingen door onder meer gratis 5-wiel scootmobielen ter beschikking te stellen.

Aantrekkelijk aan een rijvaardigheidstraining is dat u uw scootmobiel goed leert bedienen, uw rijvaardigheid verbetert en een goed inzicht krijgt in uw verkeersdeelname als scootmobielrijder. Bovendien komt u tijdens zo’n rijvaardigheidscursus in contact met anderen en dat ervaren velen ook als positief en motiverend.

Heeft u ervaring met een scootmobielcursus volgen? Uw reacties lezen zij graag op Facebook.

 

 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?