Hoe toegankelijk is uw zaak voor scootmobielen? Met kleine aanpassingen en zonder hoge investeringen kunt u al een groot verschil maken. Het belang van toegankelijkheid en wat u zelf kunt doen.
Waarom werk maken van toegankelijkheid?
Nederland vergrijst snel waardoor ook het aantal mensen met een beperking groeit en die onder andere een scootmobiel gebruiken. De verwachting is dat het aantal 65+ers zal verdubbelen van 2 miljoen naar maar liefst 4,6 miljoen mensen. Daardoor zal de vraag naar diensten, producten en voorzieningen die voor mensen met een (mobiliteits)beperking toegankelijk zijn stijgen. Wilt u daar als winkel van profiteren? Ofwel: klanten aan u binden en uw winst vergroten? Dan is het goed uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een beperking die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een scootmobiel. Immers, goed bereikbare winkels zorgen voor een positieve klantervaring en draagt ertoe bij dat die mensen terugkomen en anderen meenemen.
Tips winkel toegankelijk maken voor scootmobielen
Vaak overheerst de gedachte dat het verhogen van de toegankelijkheid veel kosten met zich meebrengt. Maar dat hoeft niet. Er zijn een aantal dingen die uzelf kunt doen en/of samen met andere winkeliers. Hieronder enkele tips die bijdragen aan betere bereikbaarheid van uw zaak voor onder andere scootmobielen, maar ook rolstoelen en bijvoorbeeld ouders met kinderwagens.
-
Ingang hoog en breed
De afmeting voor een goed toegankelijke ingang is minimaal 85 centimeter breed en 230 centimeter hoog. Dit is exclusief kozijnen, plinten et cetera.
-
Voorkom hoogteverschillen
Hoge drempels kunnen de ingang blokkeren. Zorg ervoor dat die niet hoger zijn dan 2 centimeter. Lukt dat niet? Realiseer een oprit of maak gebruik van een wegneembare oprijplaat of drempelhulp.
-
Houd deuren, winkelpaden en vluchtroutes vrij
Reclameborden of manden met aanbiedingen bij de entree maken van een winkel een ware hindernisbaan voor scootmobielrijders. Het belemmert namelijk nogal eens een vrije doorgang. Zet daarom geen spullen bij de ingang, in een smal winkelpad en dergelijke. Let er eveneens op dat nooduitgangen en/of vluchtroutes vrij zijn. Niet alleen verhoogt dat de bereikbaarheid, maar zorgt ook in geval van calamiteiten dat ouderen in een scootmobiel en/of rolstoel het pand snel kunnen verlaten.
-
Deuren die makkelijk opengaan
Een automatische deur is ideaal voor een scootmobilist, Maar, ook met een lichte deurdranger maakt u uw zaak toegankelijker
-
Deurknoppen en krukken op de juiste hoogte
Te hoge deurknoppen en krukken kan een winkel minder toegankelijk maken. Plaats bij voorkeur deurkrukken en –knoppen op 90 tot 120 centimeter hoogte. Daar kunnen de meesten makkelijk bij.
-
Mobiele pinautomaat
Door te kiezen voor een mobiele pinautomaat kan elke klant gemakkelijk afrekenen in uw winkel en dat draagt bij aan de klanttevredenheid. En heeft u een balie in uw zaak? Maak die niet te hoog, zodat uw medewerker en klant elkaar goed zien en oogcontact kunnen maken. Het meest fijne is een balie waarvan een deel wat lager is.
-
Toegankelijk toilet
Heeft u een toilet in uw zaak? Zorg dat die goed bereikbaar zijn. Met een deur die makkelijk opengaat. Bij voorkeur naar buiten draait voor meer bewegingsvrijheid in de toiletruimte. Maak de ingang vervolgens minstens 85 centimeter breed. Let ook op eventuele drempels dan wel hoogteverschillen. Leg eventueel een oprijplaat neer.
-
Beugels bij het toilet
Voor ouderen met een beperking en die scootmobiel rijden, is het fijn als er (opklapbare) beugels naast het toilet zijn. Dat maakt het gaan zitten en staan een stuk eenvoudiger. Wees er verder alert op dat het toiletpapier, doorspoelknop en dergelijke binnen handbereik zijn. Dat geldt eveneens voor de kraan en handdoek. Eventueel kunt u overwegen een alarmknop op het toilet te plaatsen zodat mensen om hulp kunnen vragen.
-
Train uw personeel
Verder kunt u ook uw personeel instrueren alert te zijn op klanten die wat extra hulp nodig hebben en laat hen die klanten ook daadwerkelijk helpen. Bijvoorbeeld als een scootmobilist een product van het bovenste schap wenst of iets uit de koeling. Dergelijke inspanningen dragen immers ook bij de toegankelijkheid van uw winkel en klanttevredenheid.
-
Website met informatie over toegankelijkheid
Zet ook op uw website informatie over de bereikbaarheid van uw winkel. Variërend van de aanwezigheid van een invalidenparkeerplaats, goed toegankelijk toilet en of er eventueel trappen, liften en dergelijke aanwezig zijn. Is uw zaak goed bereikbaar? Meld u dan eveneens aan bij websites over toegankelijkheid zodat u goed vindbaar bent.
Meer info over toegankelijkheid
Uiteraard is er nog veel meer mogelijk als u uw winkel of zaak toegankelijker wilt maken voor mensen die een beperking hebben of in een scootmobiel dan wel een rolstoel zitten. Zo kunt u bij aanpassingen aan uw gebouw of buitenruimte de criteria van het ITS-keurmerk raadplegen. Er zijn onder andere richtlijnen voor deuren, trappen, toiletten et cetera. Verder biedt het Handboek voor Toegankelijkheid uitkomt. Het is een standaardwerk voor toegankelijk bouwen en ontwerpen.
En… is uw winkel goed toegankelijk voor mensen in een scootmobiel of die een andere beperking hebben?