Met de juiste kleding en accessoires beschermt u zich tegen Koning Winter.
Blijft u in de winter scootmobiel rijden? Dan is het belangrijk dat u goed voorbereid op pad gaat. Enkele praktische tips om Koning Winter te trotseren tijdens een rit op uw scootmobiel.
Het hoofd
Kies voor een lekkere warme muts. Want ,via het hoofd verliest u tot wel dertig tot veertig procent van uw lichaamswarmte. Trek de muts lekker over uw oren heen. De oorschelpen zijn immers erg gevoelig voor kou. Maakt u een lange tocht op uw scootmobiel? Dan kunt u een dunne bivakmuts van bijvoorbeeld fleece onder de muts dragen. Die zorgt er bovendien voor dat er geen kou via uw nek binnenkomt.
De nek
Combineer het dragen van een (bivak)muts met een sjaal. Die zorgt dat uw nek niet kou wordt. Trek de sjaal eventueel over uw neus en mond. Zo ademt u minder koude lucht in en het voorkomt u dat de slijmvliezen uitdrogen.
Het bovenlichaam
Draag het liefst meerdere lagen kleding. Die houden de warmte vast, omdat er tussen de kleding luchtlaagjes aanwezig zijn die zorgen voor een goede isolatie. Begin bijvoorbeeld met een dun laagje onderkleding, zoals thermo ondergoed. Daaroverheen kunt u een fleeceshirt dragen of een dunne wollen trui. Doe daaroverheen tot slot een gevoerde jas die wind- en waterdicht is. Samen bieden die laagjes kleding een goede bescherming tegen de kou op uw scootmobiel. Kies overigens wel voor kleding waarin u zich goed kunt blijven bewegen op uw scootmobiel. Dus, geen twee dikke (wollen) truien over elkaar.
De handen
Uiteraard draagt u in de winter handschoenen op uw scootmobiel. Omdat het gewoon comfortabel is en bovendien bijdraagt aan uw veiligheid. Want, koude handen voelen stijf en stram aan en kunnen uw stuur- en remgedrag beïnvloeden. Geef de voorkeur aan wanten. Die houden uw vingers immers beter warm, omdat ze elkaar kunnen aanraken en zo warmte kunnen afgeven. Houd er rekening mee dat de wanten niet te dik zijn. Want, dat maakt het sturen en bedienen van uw scootmobiel lastiger. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor motorhandschoenen die weerbestendig zijn. Er zijn tegenwoordig ook elektrisch verwarmde handschoenen en zogenaamde heatpax (handwarmers) te koop die uw handen warm houden tijdens koud weer. Daarnaast zijn er verwarmde handgrepen voor uw scootmobiel op de markt. Ideaal als u ook in de winter op uw scootmobiel blijft rijden.
De benen
Kies voor uw benen een thermo onderbroek, maillot, lange onderbroek of legging. Draag daaroverheen vervolgens een warme lange broek. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een gewatteerde skibroek om de benen warm te houden als u met uw scootmobiel gaat rijden. Combineert u dit met een winddicht en waterafstotend schootkleed voor scootmobielen? Er zijn verschillende uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een uitneembare fleecevoering en luxeversies met een speciale bodemplaat. Of kies voor een wikkeldeken van waterafstotend materiaal. Zo beschermt u zich prima tegen de winterkou en eventuele sneeuw- en regenbuien.
De voeten
Zorg allereerst voor een paar goede, warme sokken die niet te strak zitten. Kies bij voorkeur sokken die transpiratievocht opnemen en uw voeten droog houden. Dat kunnen thermo sokken zijn, maar ook katoenen waarover een extra paar dikkere sokken aantrekt. Om te voorkomen dat uw enkels koud worden, is het aan te raden een paar laarzen of hoge schoenen te dragen. Het meest comfortabel is gevoerde laarzen met een dikke zool. Verder is de voetenzak ideaal voor scootmobielrijders die in de winter een ritje maken. Die zorgt er immers voor dat u heerlijk warm blijft tijdens kouder weer.
Rijdt u in de winter op uw scootmobiel? Hoe beschermt u zicht tegen de kou? Uw reactie lezen wij graag. Zijn er vragen? Stel die dan gerust!