Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen
beantwoorden vragen over scootmobiel rijden
Geregeld krijgen wij allerhande vragen van scootmobielbestuurders. Over onder andere de aanschaf, het onderhoud, de verkeersregels en hoe veilig deelnemen aan het verkeer. In dit blog daarom antwoord op 7 veelgehoorde vragen over scootmobiel rijden.

Vraag 1: Hoe hard mag ik met een scootmobiel rijden?

Voor een scootmobiel gelden de volgende maximumsnelheden:

– Op de stoep mag u maximaal 6 km/uur rijden.

– Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 km/uur.

– Op de rijbaan (uitgezonderd autowegen en autosnelwegen) mag u maximaal 45 km/uur rijden. Dat geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Vraag 2: Is verlichting voor een scootmobiel verplicht?

Rijdt u scootmobiel bij slecht zicht overdag? Bijvoorbeeld bij mist, harde regen en sneeuw? Dan moet uw voertuig voorzien zijn van betrouwbare verlichting. Zowel voor als achter. Dat geldt eveneens als u tussen zonsondergang en zonsopgang op pad gaat met uw scootmobiel. Verder is een reflector aan de achterzijde van een scootmobiel verplicht.

Vraag 3: Mag ik scootmobiel rijden als ik medicijnen gebruik?

Het gebruik van medicijnen hoeft geen invloed te hebben op uw deelname aan het verkeer met een scootmobiel. Bijvoorbeeld een aspirine of een paracetamolletje. Er zijn echter geneesmiddelen die wel degelijke een negatief effect hebben op uw rijvaardigheid. Enkele voorbeelden daarvan zijn: kalmeringstabletten, slaappillen, antidepressiva en sommige medicatie tegen hoge bloeddruk. Als bijwerking hebben een aantal van deze medicijnen duizelig- en slaperigheid, wazig zien, afname reactievermogen en verminderde concentratie. Daarom is het goed bij uw arts of apotheker te informeren of uw medicijnen uw rijvaardigheid beïnvloeden voordat u scootmobiel gaat rijden.

Vraag 4: Moet ik een veiligheidsgordel dragen als ik scootmobiel rijdt?

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om een veiligheidsgordel te gebruiken als u scootmobiel rijdt. Maar, het wordt wel aanbevolen. Het bevordert onder andere een goede zithouding en daarmee een veilige verkeersdeelname.

Vraag 5: Kan ik overal parkeren met mijn scootmobiel?

Als bestuurder van een scootmobiel mag u onder andere op de stoep parkeren, in een parkeervak op de weg, op een woonerf, in een parkeerzoneschijf zonder parkeerschijf en op een gehandicaptenparkeerplaats. Voor deze laatste heeft u geen speciale kaart nodig, omdat een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig is. 

Vraag 6: Heb ik een rijbewijs nodig voor een scootmobiel?

Nee, u heeft geen rijbewijs of brommercertificaat nodig om met een scootmobiel te mogen rijden. Echter, vanwege de toename van het aantal scootmobielrijders en de stijging van het aantal ongelukken neemt de roep erom toe. Overweegt u een scootmobiel aan te schaffen? Dan is het goed om een scootmobielcursus te volgen. Diverse gemeenten bieden die mogelijkheid. Dat gebeurt vaak in samenwerking met onder andere VVN, Blijf Veilig Mobiel, ANWB en Fietsersbond. Niet alleen leert u hoe u een scootmobiel bestuurt, maar ook frist u uw verkeerskennis op. Er gelden immers aparte verkeersregels voor scootmobilisten. Bovendien worden de algemene verkeersregels met enige regelmaat aangepast.

 

Vraag 7: Is het toegestaan om naast elkaar te rijden op een scootmobiel?

Naast elkaar rijden met twee scootmobielen is misschien gezellig, maar vanwege de omvang van een scootmobiel – maximale breedte 110 cm – is het niet overal toegestaan. Zo mag u niet naast elkaar rijden op de weg en het fietspad. Ook mag u er niet naast een fietser rijden. Op het trottoir mag u wel met twee scootmobielen naast elkaar rijden. Wilt u dat? Houd dan rekening met de andere gebruikers van het voetpad. Voorkom in elk geval dat u anderen hindert en matig uw snelheid. Rijd niet harder dan 5 km/uur op de stoep. 

Heeft u ook een vraag over scootmobiel rijden?  De aanschaf ervan? Het onderhoud? Of misschien wilt u meer weten over bepaalde verkeersregels? Het veilig besturen van een scootmobiel in het dagelijkse verkeer? Schroom dan niet om uw vraag aan ons te stellen via de live chat op deze pagina of op onze Facebookpagina. 

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?