Veilig, wendbaar en comfortabel

5 wielen van Quingo scootmobielen

scootmobiel-rijden-doorkruisen-inhalen-rouwstoet-verboden

Dit is het speciale rouwvaantje dat een rouwstoet een officiële status geeft.

Mag u een rouwauto en volwagens inhalen en/of doorkruisen met uw scootmobiel? De recente verkeersregels op een rij.

Misschien is het u opgevallen? De afgelopen tijd verschijnen er geregeld berichten in de media over minder respect voor een passerende rouwstoet. Echter, al sinds juli 2010 zijn er nieuwe verkeersregels hoe weggebruikers met een uitvaartstoet behoren om te gaan. Zo is het voor een weggebruiker in het algemeen verboden een rouwstoet te doorkruisen uit respect voor de overledenen en nabestaanden. Hieronder vindt u de belangrijkste regels.

Verkeersregels doorkruisen rouwstoet

– Het verbod om een rouwstoet te doorkruisen geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen. Dit betekent dat weggebruikers op kruispunten zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden de volgauto’s van een rouwstoet voorrang moeten verlenen. Dat moet ook wanneer een uitvaartstoet van links komt of afslaat. Overigens? Het eerste voertuig in de rouwstoet moet zich aan de normale voorrangsregels houden en mag dus geen voorrang nemen.

– Op voorrangskruisingen, rotondes en kruispunten met verkeerslichten moeten de auto’s van een rouwstoet altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Om deze reden geldt de regeling ook niet op invoegstroken en uitritten.

– Een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig (zoals een scootmobiel) die een zebrapad wil oversteken, moet een naderende rouwstoet voor laten gaan.

– De bestuurder van een autobus die van een bushalte binnen de bebouwde kom weg wil rijden, moet een rouwstoet die van achteren nadert, ook voor laten gaan.

– De verkeersregels inzake het doorsnijden van een rouwstoet gelden alleen wanneer de voertuigen van een rouwstoet (zowel begrafenisauto’s als particuliere volgauto’s) de officiële rouwvlaggen voeren. Deze speciale rouwvaantjes markeren een uitvaartstoet en geven het een officiële status. Een rouwstoet zonder officiële vlaggen valt niet onder de regeling en moet zich aan de normale voorrangsregels houden.

Verkeersboete doorkruisen rouwstoet

Bestuurders die een officiële rouwstoet doorkruisen riskeren een verkeersboete van € 25 tot € 90.

Verbod doorkruisen rouwstoet in 1990 afgeschaft

Tot 1990 was er altijd een verbod op het doorsnijden van een rouwstoet. Als een rouwstoet passeerde wachten fietsers, scootmobielen en voetgangers tot de stoet voorbij was en automobilisten gingen er netjes achter rijden. Deze regel werd indertijd echter afgeschaft omdat de regering vond dat het voor andere weggebruikers onduidelijk was welke auto’s deel uitmaakten van de stoet. In 2008 diende de toenmalige minister Eurlings een voorstel in om het doorkruisen van de rouwstoet weer te verbieden.

Heeft u vragen over bepaalde verkeersregels voor scootmobilisten? Stel uw vraag hieronder of via onze Facebookpagina.

Chat openen
1
Chat met een medewerker
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?