Smartphonegebruik in het verkeer is riskant. Of u nu scootmobiel rijdt, een auto of vrachtwagen bestuurt, fietst of voetganger bent. Waarom nee tegen een smartphone tijdens verkeersdeelname.
Gebruik smartphone in het verkeer
Appen, facebooken, bellen, muziek luisteren met oortjes in, een tekstbericht typen enzovoort. Het is allemaal erg gevaarlijk in het verkeer. Of u nu een fietser, voetganger, scootmobielrijder of automobilist bent. Toch blijven we gedurende de hele dag bezig met die mobiele telefoon. Heus! Want, bijna iedereen heeft tegenwoordig zo’n slimme mobiel.
En weet u dat we er gemiddeld per dag meer dan 200 keer op kijken? Ruim 50% van de bezitters doet dat tijdens deelname aan het verkeer. Dat dat leidt tot verkeersslachtoffers met ernstige gevolgen is niet vreemd. Uit diverse berichten blijkt dat bij een op tien verkeersongevallen met letsel een smartphone in het spel is en dit aantal is bij jongeren tweemaal zo hoog.
Trouwens? Ik was dit weekend in shock. Waarom? Vanwege het bericht dat bijna de helft van de vrachtwagenchauffeurs appt en mailt achter het stuur, aldus een Belgische steekproef onder truckers. In gedachten zag ik een vrachtwagenchauffeur met 80 km per uur over de snelweg rijden. Ping, ping, ping. Zijn blik gaat naar de smartphone om het binnenkomende appje te lezen. Een fractie van een seconde is hij afgeleid van de weg en het verkeer. Zijn hand reikt naar het scherm om te reageren. Dat lijkt misschien onschuldig, maar onderzoek toont het tegendeel aan.
Volgens een Brits onderzoek let degene die op de snelweg een bericht op de smartphone leest 3 seconden niet op. Bij een snelheid van 50 km/per uur legt u dan 42 meter af. De lengte van een half voetbalveld. Bij 120 km/per uur is dat zelfs 100 meter ofwel: een heel voetbalveld. En hoewel deze cijfers voor auto’s gelden, kunt u zich voorstellen welke gevolgen dit heeft voor een vrachtwagen.
Waarom leidt smartphone af van het verkeer?
Wanneer u deelneemt aan het verkeer en uw smartphone gebruikt, wordt u afgeleid. Of u nu belt, een berichtje mailt, naar muziek luistert, een appje of twitterbericht checkt. En het maakt niet uit op welke manier u aan het verkeer deelneemt. Als voetganger, per fiets, scootmobiel, auto of met een vrachtwagen. U brengt niet alleen uzelf in gevaar, maar ook andere weggebruikers. De mobiele telefoon leidt eenvoudigweg af en heeft invloed op onder andere:
- – uw reactievermogen;
- – de controle over het voertuig;
- – afname aandacht voor andere weggebruikers;
- – minder oog voor verkeerssituaties;
- – niet tijdig opmerken van verkeersborden en/of aanwijzingen.
Kortom: uw rijprestaties gaan er door achteruit. En dat vergroot de kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij.
Regels gebruik mobiele telefoon voor auto, scootmobiel en fiets
In de wet staat dat wanneer u een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig uitgerust met een motor bestuurt het verboden is tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Dus ook scootmobiel rijden en de smartphone in de hand houden mag niet. Ongeacht waarvoor u de telefoon gebruikt. Ook de telefoon tussen uw oor en schouder klemmen wordt door de rechter gezien als ‘vasthouden’ en is dus een overtreding.
Fietsers mogen tot op heden nog wel een mobiele telefoon vasthouden en gebruiken. Maar, gezien de risico’s is het slimmer dit niet te doen tijdens het fietsen.
Landelijke campagne gebruik smartphone en verkeersdeelname
Inmiddels is de campagne: Onderweg ben ik Offline gestart. Deze campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst met name automobilisten en fietsers op de risico’s van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer. De campagne wordt met diverse activiteiten ondersteund door onder andere Veilig Verkeer Nederland. Maar, uiteraard geldt het ook voor andere weggebruikers: stop met dat staren naar het schermpje van de mobiele telefoon als u aan het verkeer deelneemt.
Gebruikt u uw smartphone weleens als u scootmobiel rijdt? Of bent u in het verkeer nooit bezig met uw mobiele telefoon? Geef uw rectie hieronder of via onze Facebookpagina.