Veilig scootmobiel rijden en genieten van een rit, dat gaat prima samen. Daarom deze keer tips hoe u veilig en verantwoord rijdt op een scootmobiel zonder aan rijplezier in te boeten.
9 x veilig scootmobiel rijden en volop genieten!
Het bezit van een scootmobiel is ontzettend fijn. Want, het zorgt dat u weer mobiel bent. Kunt gaan waar u wilt en ook wanneer het u het beste uitkomt. Of u nu een boodschap wilt doen, een medische afspraak heeft of even een ritje door uw woonomgeving of in de natuur wilt maken. Onze tips hoe u veilig scootmobiel rijdt en lekker geniet van zo’n rit.
Zorg voor regelmatig onderhoud
Goed onderhoud van uw scootmobiel draagt bij aan veilig rijden en ook uw rijplezier. U zorgt daar enerzijds voor door te zorgen dat uw voertuig de gewenste onderhoudsbeurten krijgt en anderzijds door zelf zo nu en dan even een doek te pakken en de scootmobiel schoon te maken. Dat draagt bij aan de levensduur, bevordert een veilige verkeersdeelname en verhoogt uw rijplezier.
Houd de conditie van de accu op peil
Laad de accu volgens de voorschriften van de leverancier op. Dat zorgt ervoor dat de accu langer meegaat. Komt u onverhoopt toch met een lege accu langs de weg te staan? Vraag dan om hulp. Om het voertuig aan de kant te zetten. In de berm bijvoorbeeld. Ga zelf ook op een veilige afstand van de weg staan. Neem daarna contact op met uw pechhulpdienst.
Neem altijd uw mobiele telefoon mee
Gaat u op pad met uw scootmobiel? Vergeet dan niet uw mobiele telefoon mee te nemen. Uiteraard opgeladen. Krijgt u pech, verdwaalt u of krijgt u een klein ongelukje? Dan kunt u hulp inschakelen.
Stal uw scootmobiel op een droge plaats
Plaats uw scootmobiel indien mogelijk binnen. Dat kan in huis zijn of in een schuur. Of overweeg eventueel een speciale scootmobielstalling te laten plaatsen. Vallen deze opties af? Gebruik dan zeker een goede afdekhoes om uw scootmobiel tegen allerlei weersinvloeden te beschermen. Deze maatregelen dragen bij aan de levensduur van uw vervoermiddel evenals veilig scootmobiel rijden, want u voorkomt mankementen aan uw voertuig.
Leer uw scootmobiel kennen
Heeft u al geruime tijd niet deelgenomen aan het verkeer met een auto, fiets, brommer? Maak het rijden op de scootmobiel u dan in een rustig tempo eigen. Rijd kleine stukjes en zorg dat u het voertuig goed leert kennen. Vraag in het begin iemand mee om u te helpen dan wel te begeleiden. Dat draagt bij aan uw zelfvertrouwen en helpt u later meer genieten van de mogelijkheden die de scootmobiel u biedt. Denk aan een fijne tocht maken of vrienden bezoeken.
Volg een (gratis) scootmobielcursus
Wilt u veilig scootmobiel rijden en volop genieten van de ritjes? Een scootmobielcursus volgen is dan zeker een aanrader. Veilig Verkeer Nederland houdt verspreid over het land dergelijke cursussen. Daarbij frist u niet alleen uw verkeerskennis en de –regels op, maar het is ook een leuke en ontspannen sociale activiteit.
Maak een proefrit
Heeft u nog geen scootmobiel, maar wilt u die binnenkort gaan kopen? Maak dan zeker even een proefrit om te ervaren of het voertuig bij u persoonlijk past. Er zijn meerdere modellen en uitvoeringen te koop met allemaal hun specifieke mogelijkheden. Houd daar in elk geval rekening bij de aanschaf ervan. Of huur een tijdje een scootmobiel om proefondervindelijk te ervaren of het een vervoermiddel is dat geschikt voor u is.
Gebruik ook de accessoires voor scootmobielen
Maak gebruik van de diverse handige accessoires die voor scootmobilisten en scootmobielen te koop zijn. Van het boodschappenmandje voorop, de rugtas voor aan de rugleuning of de speciale armleuningtasjes. Ook een kleed voor over de benen – schootskleed – is fijn. Die houdt u warm en dat voorkomt concentratieproblemen en een verminderd reactievermogen. Daarbij geniet u stukken meer van een rit dan wanneer u het koud heeft. En bent u iemand die met weer en wind eropuit gaat? Dan is een speciale regencape of poncho een echte must have.
Kies altijd de meest veilige route
Kies altijd voor de meest veilige route wanneer u ergens heengaat. Naar de winkel, vrienden, park, buurtcentrum, dokter en dergelijke. Ook als de route wat langer is. Het draagt bij aan velig scootmobiel rijden. Ga verder het liefst niet op de allerdrukste momenten van de dag op pad. Pak u scootmobiel liever buiten de drukke ochtend- en avondspits. Dat is een stuk rustiger en minder vermoeiend waardoor u bijdraagt aan uw eigen veiligheid.
Op welke manier zorgt u ervoor dat u veiliger scootmobiel rijdt en geniet van het bezit ervan? Geef uw reactie via onze Facebookpagina.